Akranlarıyla ya da rakipleriyle kıyaslanma fikrine tahammül edemeyen bireyler başarısız olma ihtimaline yükledikleri olumsuz anlamlar sebebiyle yoğun kaygı yaşarlar. Kişinin yaşadığı bu kaygı terleme, titreme, uyuyamama, huzurluk gibi belirtiler ile ortaya çıkarken üzerine çalışılmamış ve şiddetlenen kaygı deri yolma (trikotillomani) ya da saç yolma gibi ilerlemiş kaygı bozukluklarına sebep olabilmektedir.
Başarısızlığa karşı düşük toleranslı bireylerin yaşadıkları bu belirtiler bireyi baş etmesi zor bir kaygı döngüsünün içerisine taşımaktadır. Bahsedilen bu belirtilerin örseleyici ve yıpratıcı etkisiyle kişi potansiyelini kullanamadığı gibi performansında düşüşler deneyimler. Performanstaki bu düşüş başarısızlığa ilişkin toleransı düşürürken bedensel belirtiler için de bir tetikleyici haline gelmektedir.
Bu kaygı döngü içerisindeki bireylerin baş etme biçimi olarak kaldıramayacakları tempolarda çalışmalar yürüttükleri ya da başarısızlığı deneyimlememek adına sınav deneyiminden kaçındıkları gözlemlenmektedir.
Sınav korkusu üzerine ortalama 12 saat süren bir psikoterapi uygulamaktayız. Sanal gerçeklik ortamında öğrencilerin kaygı duydukları bazı ipuçları yaratılmaktadır. Örneğin; sınav ortamı, öğretmen figürü, rakip öğrenciler, sınav süresinin hatırlatılması, yanlış yapmak gibi ipuçlarıyla öğrencinin tekrar tekrar karşılaşması ve kaygı veren noktalara karşı duyarsızlaşması sağlanmaktadır. Sınavı hatırlatan tüm ipuçlarıyla tekrar tekrar karşılaşan öğrenci duyarsızlaşmakla birlikte kaygı anını nasıl kontroledeceğini de uzmandan öğrenmektedir.
Uzman Klinik Psikolog Tuğçe ACAR
Danışanlarımıza değer veriyoruz. Mesai saatleri içinde bizi dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.
Nisbetiye Mahallesi Birlik Sokak No:3 Kat:4 Daire:17 Etiler, Beşiktaş İSTANBUL
Bugün açık | 09:00 – 17:00 |
İSTANBUL
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.